Investitori fillestar – Çfarë duhet të dini

170

Për investitorin fillestar , investimi i suksesshëm merr vëmendjen dhe angazhimin. Investimet e strategjizuara mund të jenë një mënyrë e dobishme për të ndërtuar pasuri dhe për të përmbushur qellimet financiare . Megjithatë, ato nuk janë terreni ekskluziv i te pasurve. As ata nuk janë një mënyrë e pamendueshme për t’u pasuruar.

Gabimet e zakonshme të bëra nga investitorët fillestarë përfshijnë zgjedhjen e investimeve të holla në potencial të ulët / kthim të ulët ose marrjen e vendimeve financiare me rrezik të lartë dhe jo të informuar që çojnë në humbje të pakthyeshme. Mos lejoni që terminologjia e panjohur dhe produktet komplekse të investimit të ju largojnë nga përfitimet potenciale që mund të ofrojë. Për të maksimizuar potencialin tuaj për kthim, këtu janë pesë tregues kryesorë që do t’ju udhëheqin në rrugëtimin tuaj të investimeve :

1: Vlerësoni pamjen e madhe dhe caktoni qëllimet tuaja

Para se të hidhni të gjithë kujdesin për investim, merrni një vlerësim të ndershëm të rrethanave tuaja financiare. Një profesionist financiar mund t’ju ndihmojë të identifikoni statusin tuaj të tanishëm dhe të përcaktoni qëllimet tuaja financiare në të ardhmen.Marrja e këshillave të duhura në fillim do t’ju ndihmojë të identifikoni produktin më të përshtatshëm për të përmbushur objektivat tuaja financiare.

2: Rrezik

Qëndrimi juaj për rrezikun e investimeve duhet të formohet nga rrethanat tuaja financiare, qëndrimi juaj personal ndaj rrezikut, afati kohor dhe nevoja për kthim. Kuptimi i lëvizjeve të monedhave dhe mallrave mund t’ju ndihmojë të vendosni mbi nivelin e rrezikut që dëshironi të merrni. Si një investitor i ri, ju duhet të krijoni një ekuilibër. Përhapni paratë tuaja nëpër disa llojet te ndryshme te investimeve dhe mbani gjurmët se si këto kryejnë deri sa të fitoni më shumë përvojë.

3: Angazhimi i vazhdueshëm

Advertisement

Monitorimi i vazhdueshëm i potofolit tuaj është çelësi. Gjatë rrjedhës së kushteve të investimit tuaj, rrethanat tuaja personale mund të ndryshojnë dhe peizazhi ekonomik me siguri do ndryshoj.

Kushtojini vëmendje çështjeve aktuale globale. Ato do të ndikojnë në lëvizjen e monedhave, aksioneve, tregjeve, çmimeve të njësive dhe normave të interesit. Gjithashtu, merrni një rol aktiv në potencialin e parave tuaja. Mendoni për investimet tuaja si një seri angazhimesh afatshkurtra. Një investitor fillestar duhet të angazhohet për të rishikuar rregullisht performancën e tyre. Jeni të përgatitur për të marrë vendime për të lëvizur, për të blerë, blerë ose shitur njësi në varësi të ndryshimeve thelbësore të tregut.

4: Lexoni edhe detaje e vogëla

Performanca e kaluar nuk është një udhëzues për performancën e ardhshme. Vlera e fondit tuaj mund të zbresë ashtu si dhe lartësohet.

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje detajeve të vogla. Kur ndiqni hapat 1, 2 dhe 3 më lart, keni identifikuar se sa para mund të përballoni për të larguar, keni zgjedhur nivelin e rrezikut me të cilin jeni të kënaqur dhe jeni angazhuar për të rishikuar performancën rregullisht.

Pagesat për investime mund të jenë komisione të parafunduara, taksat , tarifat e alokimit, tarifat e kalimit, tarifat e tërheqjes dhe arkëtimit – dhe tarifat janë të ngarkuara nëse investimi kryet ose jo. Bashkë me taksat mbi rritjen ekonomike, ndikimi i tarifave mund të ulë ndjeshëm kthimet e arsyeshme të investimeve . Sigurohuni që të kuptoni ndikimin e tarifave nëse duhet të merrni një vendim për të kaluar në portofolin tuaj.

5: Investitori fillestar duhet të lërë ballin e kristalit tek psikikët

Përderisa tregjet kryejnë në cikle, është gati e pamundur të parashikohet me saktësi 100% se si do të kryejë një fond në një cikël të dhënë. Zgjedhja në një treg me rritje të shpejtë është joshëse dhe në afat të shkurtër mund të sjellë kthime mbresëlënëse, por perdja mund të bjerë po aq shpejt. Një metode e matur për investitorin fillestar përfshin përhapjen e rrezikut dhe diversifikimin.

Nëse jeni duke u marr në investime për herë të parë ose jeni duke lundruar me kujdes për disa kohë, nëse mbani në mend këto tregues kyç, do të filloni udhëtimin tuaj të investimit me besim dhe optimizëm.