Konkurrenca e valutave: si krahasohet euro me dollarin?

126

Ndërsa euro feston dhe i bën 20 vjet të daljes në tregun financiar, ne hedhim një vështrim se si monedha e vetme evropiane krahasohet me dollarin ,ende monedha dominuese botërore.

Më shumë se gjysma e të gjitha importeve jashtë BE-së (55.4%) janë faturuar në dollarë amerikanë në vitin 2016. Në të njëjtën kohë, vetëm një e treta e mallrave (34.4%) sollën në BE çmimet në euro. Tre sektorët që dominon dollari amerikan janë: energjia, lëndët e para dhe transporti.

Kur bëhet fjalë për energjinë, më shumë se 80% e importeve të Evropës çmohen dhe paguhen në dollarë amerikanë, pavarësisht furnizimeve që vijnë kryesisht nga Rusia, Lindja e Mesme dhe Afrika. Kjo është rreth 240 miliardë euro nga faturimi total i energjisë (300 miliardë euro) gjatë pesë viteve të fundit. Situata është e ngjashme kur bëhet fjalë për lëndët e para dhe tregjet e mallrave ushqimore.

Në sektorin e transportit, pothuajse të gjitha faturimet për prodhimin e avionëve janë bërë në dollarë amerikanë. Fotoja është e kundërt për eksportet. Pothuajse gjysma e mallrave që kanë mbetur në BE28 janë faturuar në euro (49.3%), ndërsa një e treta (32.9%) janë faturuar në dollarë amerikanë.

Advertisement

/euronews.com