Norvegji,një në tre makina të reja janë elektrike

Statistikat e publikuara nga Federata Rrugore Norvegjeze treguan se 31.2 për qind e shitjeve të makinave të reja në vitin 2018 ishin elektrike nga 20.8 për qind në 2017. Ekuivalente me 46,092 njësi të përgjithshme.

236

Shifrat e reja kanë deklaruar se pothuajse një e treta e të gjitha makinave të reja të shitura në Norvegji janë elektrike – në vendin që ka për qëllim ndalimin e shitjes së makinave me benzinë ​​dhe naftë deri në vitin 2025.

Statistikat e publikuara nga Federata Rrugore Norvegjeze treguan se 31.2 për qind e shitjeve të makinave të reja në vitin 2018 ishin elektrike nga 20.8 për qind në 2017. Ekuivalente me 46,092 njësi të përgjithshme.

Me shitjet e automjeteve me bateri që rriten nga 5.5 për qind vetëm në vitin 2013, tregon se sa larg ka ardhur teknologjia në pesë vitet e fundit.

Ky popullaritet në rritje në shitje ndihmon Norvegjinë të qëndrojë si tregu kryesor i makinave elektrike në botë në përpjesëtim me popullsinë – me pjesën tjetër të Evropës Perëndimore, si Mbretëria e Bashkuar, duke ndjekur në të njëjtën mënyrë.

Advertisement

Por kjo rritje në shitjet e makinave elektrike kompenson shitjet e përgjithshme të vendit skandinav për vitin e kaluar, me tregun e makinave duke rënë me 6.8 për qind apo 147,929 njësi. Modelet Diesel panë rënien më të madhe në shitje – 28 për qind – ndërsa popullariteti i makinave me benzinë ​​u ul me 17 për qind.

Hibridet gjithashtu ranë me 20 për qind duke treguar se modelet edhe më miqësore me mjedisin nuk ishin të imune nga rënia në shkallë vendi në shitjen e makinave.

Përkundër rritjes së popullaritetit të automjeteve elektrike, Instituti i Ekonomisë së Transportit të Norvegjisë dyshon se qëllimi i vitit 2025 mund të përmbushet.

Norvegjia aktualisht ofron automjete me bateri të përjashtuara nga taksat si dhe ofron përfitime të tjera, të tilla si parkimi i lirë dhe qasja në pikat e karikimit, për të ndihmuar në përdorimit e automjeteve elektrike.