Vritet perandori ‘dekadent orientalist’ Elagabal

136
Marcus Aurelius

Së bashku me nënën e tij në 11 mars 222 pas krishtit u vra perandori, Marcus Aurelius Antoninus, i quajtur Elagabal. Ai u vra nga ushtarët e tij, kurse kufoma u hudh në Tiber, shkruan “Die Welt”.

Në moshën 14 vjeçare Elagabal u ngjit në fron. Ishte viti 218. Ai rrjedhte nga një familje priftërish nga Emesa (Homs), përcjell foldrejt.com.

Për aristokracinë romake, Elegabal, ishte një despot dekadent orientalist, me një seri të pafundme të thyerjeve të tabuve, ekceseve dhe pervesioneve. Ai u vesh si lavire dhe shitej në lokalet e atëhershme të Romës. Për këtë akuzohej edhe si transseksual ose si “mbretëresha e Hierocles”.

Konspiratorët e rangut të lartë përfundimisht i dhanë fund atij sot përpara 1797 vitesh./Foldrejt.com

Advertisement